cellers-62x

Cellers singulars de la DO Tarragona

El del sector del vi en l’actualitat s’enfronta a tres Reptes importants: el canvi climàtic, la comunicació i  la incorporació de nous públics. Productors i comunicadors tenim responsabilitat compartida en tots ells, especialment en els dos últims. El que no es coneix no s’estima i per tant no es consumeix. Per això cada vegada que fem un acte com aquest, estem contribuint a resoldre una situació que no és la d’un país normal.

Tenim un problema d’identitat: no ens bevem els nostres vins, o no suficientment. L’estat espanyol és el país amb més ha de vinya plantada i el 3r productor de vi del món però només consumim 16 litres x càpita i any, quan a França són més de 50. I, a més a més, a Catalunya només 1 de cada 3 ampolles que es consumeixen, és de vi català. Hem de mirar de capgirar aquestes estadístiques.

Actes com el d’avui ens comprometen a tots i ens fan prendre consciència de la importància que té explicar allò que fem bé, amb objectivitat, i també diria amb honestedat. Comunicació socialment responsable, posant en valor no només el que som, el que sou cada celler, sinó el que tenim a la vora.

Cellers Singulars és un projecte que emergeix en el marc d’una DO Tarragona, que és l’abric, l’aixopluc. Una DO tan extensa com dinàmica, hi ha vitalitat, entusiasme, creativitat, joventut, es pot comprovar aquí a la fira. És una DO que s’emmiralla en el mar, però també en el riu Ebre, i en el paisatge agrari interior… En el patrimoni ric i divers d’una de les regions de vins més antigues de l’Estat espanyol.

cellers-singulars-11

Avui vuit cellers d’aquesta DO volen reivindicar que hi ha noves inquietuds i sensibilitats, amb una iniciativa que neix per sumar, per aportar valor afegit. Són: Biopaumerà (Rasquera) Celler Mas Bella (Masmolets -Valls), Celler Mas del Botó (Alforja), Celler Pedrola (Miravet), Celler Suñer (Ginestar), Estol Verd Celler (Rodonyà), La Farinera Vins (Rasquera), i Molí de Rué (Vinebre).

Crec que hem viscut massa temps enlluernats per la globalització (cabernets i chardonnays), ara per sort tornem a mirar cap a casa (proximitat, temporada, qualitat). Busquem productes dins de la filosofia del BO, SA i JUST. Busquem com consumidors diferenciació, autenticitat i singularitat. Com productors teniu el deure d’enfortir el vincle amb el territori, la història i la cultura dels pobles on feu vi. Volem sentir-nos d’un territori, pertànyer-hi, i per això busquem la tipicitat, i els vins la tenen tota.

A Catalunya hi ha una piràmide de qualitat, molt similar a la francesa, que té un vèrtex amb els vins de finca, però penso que al costat de la qualitat hi ha també la recerca de la identitat. Cada tros de terra, cada família que fa vi, cada filosofia és diferent, i té una expressió concreta, un ADN. Despullar-se és honest, sincer i natural, com els vins que agraden ara: despullats. Cellers Singulars són vuit cellers que avui volen compartir identitat, però també dubtes i incerteses en el viatge de fer vi. Comparteixen a més les bases de la viticultura del futur:

  • Ecologia, respecte per medi ambiental, sostenibilitat i solidaritat amb el planeta.
  • Memòria i història. No oblidem, posem en valor el llegat d’avis. Patrimoni natural, patrimoni arquitectònic, patrimoni literari i patrimoni oral.
  • Dones enòlogues al capdavant de projectes de vi, fer visible la seva veu és un repte col·lectiu, hi ha molta autoexigència, qualitat, rigor en el vi fet en femení i la DO Tarragona ho pot exhibir
  • L’enoturisme, que és flexibilitat, obrir les portes, és sincerar-se, és connexió emocional. No només pel retorn econòmic, sinó per la fidelitat. En un món el del vi que ens permet ser infidels i l’enoturisme fidelitza
  • La idea que els petits poden ser grans, així com una gran conquesta, comença amb una petita passa.

Fer vi és ciència, tècnica i art, els enòlegs sempre diuen que és fàcil. L’altre dia m’explicaven que en una ampolla hi ha 600 decisions, càlcul dels californians. I sí, el raïm es fa a la vinya però al celler hem d’assegurar la seva qualitat i longevitat. Però a banda de la tècnica hi ha la part emocional, tot el que hi imprimim com a persones, des del vessant humà i cultural.

cellers-62

La unió que avui es presenta té entre altres el propòsit de demostrar que els petits són grans i que els joves estan sobradament preparats. Que treballar en xarxa és essencial, no per necessitat sinó per convicció. I que Rasquera, Masmolets, Alforja, Miravet, Ginestar, Rodonyà i Vinebre són pobles de vi, com Catalunya és un país de vi. Volen ser al mapa, guanyar reconeixement i visibilitat i crec que la mereixen tota. Llegia en un llibre que fer vi és la suma de naturalesa i humanitat, només per això l’hem de respectar aquest ofici, parlar-ne tan en positiu com sapiguem. Des del sector ho feu, es fa però hem d’anar més enllà conquerir nous àmbits, noves generacions, llegar-ho.

Jo sóc de les que proposo introduir la cultura del vi a les aules com ja fan els italians. Assegurar la cultura del vi és com l’aposta per la recerca gairebé, és assegurar la viticultura, la dignitat del pagès, preservar el paisatge. I apostar per la creativitat, la innovació i la diferencia, és la clau.

Així que enhorabona Cellers Singulars i sobretot a les persones que ho promoveu, a les famílies que ho defenseu i als seus pobles. També cal estendre l’enhorabona als seus productes que avui també ens acompanyen: caragols de Vinebre, paté d’olivada de Ginestar, coca de recapta i salsa de calçots de Valls, el pataco d’Alforja, els pollastres La Besàvia de Rodonyà i les cireres i els pastissets de Rasquera.

L’altre dia tenia la sort d’estar amb en Josep Roca i amb les seves paraules acabaré:

“Els vins i les persones, una harmonia natural. Els vins i la vida, allò de terra i allò alat. El cicle vital de la natura, els capricis, les indecisions, les inquietuds, els dubtes, les pors, les esperances, la lògica que a voltes aclapara, el coneixement, allò empíric, el fonamental, les il·lusions, els projectes i l’orgull. Mística, tradició, transmissió, respecte, estima i amor apassionat. El vi ho és gairebé tot.”

Ruth Troyano Puig
Periodista especialitzada en turisme enològic

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *